Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českem obchází strašidlo komunismu. Zbytečně.

Poslední vládní krize zřejmě nebyla jen plácnutím do vody jako těch šest předchozích. Ve sdělovacích prostředcích se začaly objevovat komentáře a články, jejichž autoři začali bít na poplach před tím, aby v dolní komoře parlamentu byla převaha levicových poslanců. Komentátoři buď z vlastní fanatické hrůzy před vším levicovým, nebo možná na zadání svých majitelů pravděpodobně pojali myšlenku, že je třeba začít zbrojit do další kampaně typu „Přemluv bábu“.

Jistý sloupkař tuším v HN nedávno označil současnou vládu za volbu menšího zla. Byl k ní sice hodně kritický, ale pouze v intencích toho, že skutečnou tragédií by byla teprve vláda opřená o komunistické hlasy. Mohlo by se sice jednat o vládu, která by byla složená ze seriózních odborníků a prosazovala by reformy, jejichž břímě by bylo rozloženo spravedlivě na všechny obyvatele a nejen na střední vrstvy. Mohla by zavést reformy, které by měly výhledově pozitivní dopad na ekonomiku. Mohla by nastartovat hospodářský růst a přivést do Česka zahraniční investory. Mohla by to být vláda, v níž by nebyli lidé zatížení korupčními skandály. Jeho článek ale vyzněl tak, že ani při splnění všech těchto podmínek by v jeho očích neměla taková osvícená vláda právo na existenci, pokud by se opírala o komunisty. Takový názor skutečně vyžaduje notnou dávku pravicové zaslepenosti. Nota bene když autor sám nepřichází s žádnou alternativou současného vládního hnusu.

Je ale zároveň jasné, proč nepřichází. Na pravici totiž taková alternativa neexistuje. Pravicová média zkrátka dostala pokyn oprášit staré dobré strašidlo komunismu a hned s ním pro jistotu začít hlasitě chrastit. Nejsilnější česká levicová strana přitom nikdy v polistopadové historii s komunisty na vládní úrovni nespolupracovala. Sociální demokracie neuzavřela dohodu o podpoře své menšinové vlády komunisty ani v době, kdy měla levice po volbách v roce 2002 ve sněmovně 111 mandátů. Kde berou autoři štvavých sloupků v novinách jistotu, že by k tomu teď došlo? Na základě toho, že předseda komunistů vystoupil na mítinku ČSSD v Chomutově? To je přece nesmysl. Možná podvědomě sami dospěli k názoru, že s ODS, TOP 09, nebo dokonce s Věcmi veřejnými se v této jejich podobě rozumně vládnout nedá.

Naprostou absenci soudnosti projevil poslanec za péčkaře Rusnok, který se nechal slyšet, že hrozí plíživé a nebezpečné sbližování dvou opozičních sil, které je podobné událostem, jež vyústily v komunistický puč v roce 1948. Tento pán je očividně bez sebe hrůzou, že by mohlo dojít k novým volbám a on by se už do dolní komory Parlamentu nikdy nepodíval.

Jak ale nevolit vládní strany a zajistit, aby po příštích volbách, které beztak budou zřejmě až v řádném termínu za dva roky, ani v případě vítězství levice komunisté neměli podíl na exekutivě? Středoví voliči, nebo voliči pravice, které zklamaly ODS, TOP 09 a Věci veřejné a kteří by nepřekousli vládu opřenou o komunisty, alternativy mají. Je to zcela prosté. Jednak existují koaliční partneři pro soc. dem., se kterými by mohla bez velkých problémů spolupracovat a na komunisty by se spoléhat vůbec nemusela. To by ale právě od bývalých voličů TOP 09 a ODS museli dostat hlasy zelení a lidovci. Druhou šancí je výrazné vítězství středolevicové sociální demokracie, která by byla sama schopná sestavit vládu bez podpory kohokoliv. Každý musí uznat, že v takovém případě by strach z návratu komunistů k moci byl zcela bezpředmětný.

To by ovšem sociální demokracie musela posbírat voliče pidistran jako jsou zemanovci, Věci veřejné nebo Suverenita, ČSSD by musela mít šanci prezentovat svůj program i středovým voličům, kteří k volbám často vůbec nechodí, a oslovit i bývalé voliče pravice, kteří jsou znechuceni politikou natolik, že by tentokrát třeba už volit nešli. Zároveň by nesměla ztratit žádného ze svých tradičních voličů a především by si musela zachovat tvář i s ohledem na to, že čím více by se zdálo, že ve volbách uspěje, tím více by se kolem ní točila smečka hochštaplerů, kteří by se snažili získat vliv na rozhodování v případě jejího volebního vítězství. Je to téměř nadlidský úkol a je otázkou, zda by to strana zvládla. Proto je možná z jejího pohledu dobře, že volby nebudou už za dva měsíce, ale až za dva roky. Bude tak mít prostor se o tyto nelehké úkoly alespoň pokusit…

 

 

Autor: Petr Šelepa | středa 9.5.2012 9:17 | karma článku: 16,96 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Petr Šelepa

Úsvit, či soumrak demokracie v Česku?

Úsvit a stmívání na první pohled vypadají stejně. Pokud nevíte, v které části dne se nacházíte, snadno zaměníte jedno za druhé.

15.9.2013 v 15:00 | Karma: 20,28 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Hlad v kraji rybníků

Říká se, že hlad je nejlepší kuchař. Je otázkou, zda ze čtyřiadvacetihodinové hladovky šestnácti jihočeských studentů vykyne něco dobrého pro českou demokracii. Řekl bych, že vůbec nic.

13.12.2012 v 11:58 | Karma: 17,13 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Revizionista Bendl

Ministr zemědělství učí, kterak rychle zatočit se zpátečníky po občansku a demokraticku.

21.11.2012 v 16:00 | Karma: 20,57 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Potrhaný český samet

Třiadvacet let od pádu komunismu zachraňuje pár jihočeských středoškoláků v čele se svým učitelem svobodu a demokracii.

20.11.2012 v 16:53 | Karma: 23,62 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Petr Šelepa

Restituční danse macabre veřejnoprávního rozhlasu

Český rozhlas ve svém vysílání snadno podléhá cenzorskému pokušení a pomalu ale jistě se vrací do dob normalizace.

5.9.2012 v 14:15 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1751x
Vystudovaný filolog, dříve středoškolský pedagog, zástupce ředitele střední školy, nyní poradce Poslaneckého klubu a tajemník předsedy České strany sociálné demokratické.

Seznam rubrik